OOooo..macam tu...igt ssh sgt td


Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah...Allah telah kembalikan tubuh badan yg sehat buat ana...
utk terus berfikir dalam konteks kehidupan dunia ni...
Sambil2...snap pic dibalik dunia yg fana ni..Allahuakbar...

Syukur Kpd Allah...
Kerana dgn izinnya..Allah telah takdirkan antum semua..
utk membaca serba sedikit kata hati dari insan yg hina ini..
moga Allah sediakan "special seat" utk antum semua di SANA nanti..InsyaAllah... =)

Masa dulu2kan..
yakni lps SPM dulu...ana ada ambil peluang utk bekerja..
yelah,org kata cari pengalaman..tpi sampai seberang negeri org
ana bekerja sbgi promoter kasut...

nak dijadikan ceritanya...satu hari...
Allah takdirkan ana terserempak seorg pakcik tua...bersama EX5 dia..
maka terjadilah sesi ta'aruf ringkas bersama pakcik itu..

Pakcik: Assalamualaikum nak..
Ana: Waalaikumussalam wbt..ye pakcik..blh saya bantu pakcik??
Pakcik: pakcik nak ke KL..tpi pakcik tersesat disini...blh anak tunjukkan jalan...
Ana: InsyaAllah...saya cuba yg terbaek ya pakcik...

Sebenarnya..ana ni baru lagi di putrajaya...nak pergi kerja pn siap hafal jalan..huhu..
tpi disebabkan dah lama di sana..terasa la "confident" nak bantu pakcik ni..
yelah..saudara seislam...xkan nak biar sesat cm2..
tpi apa yg ana tawarkan pada tempoh ari..
amat dikesali hingga ke hari ni..patutnya jalan ke KL tu dah dkt dah..
tpi ana biarkan pakcik tu alone ke "arah" yg lain pulak..
saya minta maaf pakcik..
saya harap pakcik sudah lama "sampai" ke destinasi pakcik..
insyaAllah..

Sahabat sekalian...
dalam hidup ini...
manusia acap kali...
EGO...dalam setiap perkataan, perbuatan dan tingkah laku...
Disebabkan EGO..org lain yg terpaksa terima balasan...
bagaimana kalau kita pulak yg terkena...Adil tidak rasanya??


MAAF, SAYA TIDAK TAHU!!!

"Saya tidak tahu"...
ramai yg anggap...ayat ni ibarat sesuatu yg negatif...
hinggakan blh menjatuhkan air muka hatta air mata..
sungguh..ayat ini sgt berbisa..

Sahabat sekalian...
Ana mmg suka ajak antum semua berfikir...
sbb itu tandanya kita guna segala yg Allah beri pada kita =)

Alhamdulillah..
utk post kali ini..
ana terdetik utk tanya pendapat sahabat2 ana tntng soalan ini...
dan inilah hasilnya...

Kenapa manusia x suka cakap "saya tidak tahu" if dieorg mmg xtahu?

1.mngkin org tu x nk nmpk outdated
2.masalah blur dgn diri sendiri..die xtau apa yg die tahu dan x tahu
3.dia xnk org len tahu yg dia mmg x tahu
4.takot org label dia org yg x tahu ape2
5.Sbb dia xnak ada bawah dri org lain
6.mgkin dia x nak sesapa terluka kot, sebab tu dia bg jwpn y x tpt
7.dia nk jadikan sesuatu yg dia xtahu tuh, sbg satu benda yg dia akan belajar sampai dia tahu

MasyaAllah...pelbagai jawapan yg sahabat2 ana berikan..
Syukran ana ucapkan pada yg beri respon utk soalan ana..

Bagi ana...
mngucapkan kata-kata "saya tidak tahu" membuktikan manusia...
yakni diri ana dan diri antum..bukanlah seorg yg berkuasa di atas muka bumi ini...
Misal kata..kita berada di tmpt asing atau belajar perkara baru..
kita pasti akan bertanya pada yg lebih mengetahui...
kalau betul kita berkuasa dan luas pengetahuan...pasti kita xtanya dah..

Allahuakbar!! Allah MAHA mengetahui..
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.. [8:75]

Jadi...hakikat dalam hidup manusia..kita perlulah membaca..
Tetapi..'baca' di sini bukan sahaja bermaksud membaca apa yang bertulis..
tetapi juga apa yang tidak bertulis..
Perkara yang tidak bertulis iaitu perkara yang tersirat jauh lebih banyak, yang tidak semua manusia mampu 'membacanya'..


A043

Dan tidaklah Kami mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad), melainkan dari kalangan orang-orang lelaki, yang Kami wahyukan kepada mereka. Oleh itu bertanyalah kamu (wahai golongan musyrik) kepada orang-orang yang berpengetahuan ugama jika kamu tidak mengetahui. (surah Al-Nahl:43)

Jauh perjalanan,luas pengalaman..
moga sepanjang perjalanan kita sbgi musafir di muka bumi Allah...
dipenuhi dgn ilmu2 yg bermanfaat yg dpt dikongsi bersama manusia..
dan bernilai disana kelak..insyaAllah...

Ana tinggalkan kan antum dgn satu quote ni:
"Sesiapa yg nak jadi doctor tidak perlu pandai..tpi kena rajin membaca"

Yang baik itu kita amal-amalkan..
Yang buruk itu kita jauh-jauhkan..
Selamat beramal.. ^.^

p/s:
Dah lama x baca buku medic..owh...dah dkt dah professional exam..

6 comments:

uci ulala said...

so true!!
sy x bcita2 nk jd doc sbb kna byk mmbc..tp Allah Maha Kuasa, Maha Tahu segala2nya..Alhamdulillah rezeki sy dpt apa yg sy cita2kan,yg sbnrnya kna lg byk mbc dr doc [bg sy la,,seyes,xtau pon dat kos kna byk bc jgk]..hui3~~ gelak kt dr sndiri~~
nyway, all da best in ur journey as protaz (professional ustaz/ah...in ur case: daie n doc 2 b)

uci ulala said...

* [.....seyes,sblm ni xtau pon dat kos............]

Lensa Daie said...

coz ape tu enti? ana rasa bukan doc ja yg kne rajin membaca..Semua kita "wajib" membaca..x kira kos..jadi..teruskan membaca... ^.^

yelah..doctor kalau x membaca..habis lupa semua benda...satgi hbs patient mati sorang2.. =)

uci ulala said...

btol3..doc lg la..anatomy,tortora bagai..buku tebal xley cite..hrga pon tbal jgk..hihi
tp xpe,dh nm pon menuntut ilmu..itulah yg wajib dlakukan..baca dn baca dn baca...^^
yg pntg give da best effort n left da result for Allah to decide.. =) insyaallah rezeki sentiasa tersedia utk setiap hambaNya..[reminder utk diri sndiri..]

abg we said...

Alhamdulillah, teruskan usaha dirimu dik, bekalkan dengan kekuatan utk berada di medan amal dengan segala persediaan, moga ibrah setiap peristiwa diperhalusi dengan hidayah Allah..ameen salam sayang dari abg we

Amalina 'Izzati said...

SubhanaALLAH.. post yg bagus.. ^^, credit to u doc. Haikal.. & syukran..post ni jgk m'buat ana b'muhasabah dgn dri ana sndri.. teruskan usaha murni anda dlm jln mujahadah ini... :)

Post a Comment