Si Bintang bernama Matahari


Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are.
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.
Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are..

Assalamualaikum wbt...
apa khabar sahabat2ku...
dah "lama" ana tidak mendengar khabar ya...entah sihat ke tidak...
Ana harap antum semua sihat2 belake dan masih dalam peliharaanNya..InsyaAllah..

Sahabat2ku...
pernah kan dgr lagu td tu..tipu la kalau x pernah dgr... =)
waktu sekolah dulu..selalu nyanyi ngan kawan2 kan.. =)
dan maybe ada diantara kita yg hafal lyrics lagu ni..

Dulukan..
Waktu kecil-kecil..parents ana selalu bawak ana keluar main buaian..ana dlu suka buai tinggi2..sambil-sambil tu lihat langit yg dipenuhi bintang..
SubhanaAllah..sgt cantik..x dpt digambarkan betapa berkuasanya Allah ni...

A009
Tuhan yang menguasai segala alam langit dan bumi. Dan (ingatlah), Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu [85:9]

Tapi kali ni ana bukan nak cerita pasal maksud lagu tu..tapi ana nak bawa antum melihat kisah tersirat sebalik bintang itu sendiri...

Ramai orang menganggap bintang (stars) itu adalah bintang...
tetapi sebenarnya ia bukanlah bintang...kita salah tafsir selama ni..
Matahari (sun) yg kita lihat waktu pagi sampai maghrib itulah antara bintang yg sebenar...

Sahabat sekalian...
Bila cakap pasal matahari..diakui mmg ramai yg tahu...byk fungsi matahari ni...
tetapi pernah ke kita terfikir pasal "matahari"...

MATA + HARI

Setelah 2o tahun hidup didunia ini..
baru ana tersedar betapa selama ini..
diri ini masih belum 'mengenal' siapa diri ana dan siapa yang selama ini disembah..

Nak dijadikan cerita..
pada pagi subuh yg dingin itu..
tiba-tiba tidak semena2 meremang bulu badan ana...
seperti ada "sesuatu" yg berada dekat dgn ana....
ana tetiba jadi takut utk melalui jalan yg gelap itu..
tapi ana teruskan jua niat pagi itu bila terpandang stars

Ana akui bintang(stars) pada subuh hari itu sungguh cantik..
Tapi bila ana cuba mengiranya..hati ana terguris dek nombornya...
lantas ana terfikir..kalaulah bintang (stars) di depan mata ini pun tidak terkira..
bagaimana pula dosa2 ana yg telah disimpan rapi dalam "buku" sejak 19 tahun yang lalu..
Ya Allah...kau ampunilah dosa-dosaku ya Allah...

Sahabat...
Ramai manusia yg dilahirkan dgn sepasang mata...
dan tapi ada juga yg tidak punya mata (buta)

Bersyukurkah kita...dengan apa yg kita ada?? Bersyukurkah??!

Tipu!!! kau BOHONG!!!!

jgn kau tipu aku...aku tahu...
kerana aku pn manusia seperti kamu...
aku punya bukti!!!

Cuba kau lihat waktu kau berFB...bila ada comment, status, suggestions...
pasti kau ingin tahu siapakah jejaka/ jejaki itu...
lantas kau pun buka profilenya..gambarnya...semuanya kau geledah!
walhal...kau tahu melihat yg bukan halal adalah TIDAK BOLEH!!!!

Lihat..kau menipu aku!!!
Huh...manusia!!! Bila kau nak sedar??? HUH!

Perlukah ana berleter panjang??
tatkala "mata" yg diberikan ada tgjwbnya yang lebih besar..

Sahabatku...
lihatlah matamu...dimana mata mu sekarang???
adakah matamu masih di jalan yg salah...
ataupun matamu telah beredar ke arah yg benar??
sedarlah teman...

Sahabatku..
hidup ini..bukannya lama...
bak kata pepatah
Time is life

Ya..benar...masa itu kehidupan...
tapi apakah itu erti kehidupan itu? Masih mahu berfikir??

Cuba lihat hidup antum...

1.as a student...

Isnin--Jumaat-->;kelas
Sabtu-Ahad---->Koku,lepak,tido,mkn..
dan kitaran ni sentiasa diulang..hinggalah antum graduate..

2.as a worker...
Isnin-sabtu--->kerja,kerja dan kerja..
Ahad--------->Lepak,tido,mkn, kuar date...
dan sekali lagi kitaran ni diulang...

3.As dad/mom/grandpa/grandma/amma/acci...
Kerja...
tunggu anak pulang..
dan yang pasti tunggu "masa"

Sahabat..cuba tgk kitaran hidup kita...rasa2 inikah kehidupan???

Antum semua bersusah payah stay up malam2...utk dpt 4.00/A...
pas2 kerja bagai nak rak, kumpul harta dunia...bagi anak bini makan..
last-last tinggalkan bumi ini tanpa ucap apa-apa...

Antum rasa inikah kehidupan??
kalau betul antum rasa ini kehidupan..jawapan antum adalah

SALAH!!!

ini bukan kehidupan..ini seksaan hidup!

A015

Katakanlah (wahai Muhammad): "Mahukah supaya aku khabarkan kepada kamu akan yang lebih baik daripada semuanya itu? Iaitu bagi orang-orang yang bertaqwa disediakan di sisi Tuhan mereka beberapa Syurga, yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Disediakan juga pasangan-pasangan/ isteri-isteri yang suci bersih, serta (beroleh pula) keredaan dari Allah". Dan (ingatlah), Allah sentiasa Melihat akan hamba-hambaNya.
(Al-imran:15)

Na..
ini barulah kehidupan..kehidupan yg nyata jelas..sejelasnya2..
tempat dimana manusia akan kekal selamanya..

Sahabat...
Jgn dek kerana mengejar hal dunia..kita lupa janji-janji kita pada Allah...
إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِيْن لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا مِنَ المُسْلِمِيًن.

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, matiku hanya semata-mata bagi Allah, Tuhan Semesta alam. Tidak ada sekutu baginya, demikian aku diperintahkan, dan aku adalah termasuk ke dalam golongan orang-orang yang berserah diri.
.

Ingat lagi janji-janji yg tiap2 hari kita taburkan?
kalau sudah lupa...ana igtkan...tolong lah jgn lupa..

Akhir kata...
Ana ada sebuah puisi..yg ana cipta sendiri..buat pedoman untuk antum semua..


Matahari...
uniknya ciptaan Allah ini..tanpanya gelaplah dunia..
ibarat manusia..tanpa Nur dariNya..maka sesatlah ia..


Matahari...
teriknya mentari tatkala pagi..menghasilkan vitamin D...
utk badan manusia..yg sentiasa dahagakan nikmat Allah SWT...


Matahari...
apabila ia banyak diguna...terhasil tompokan hitam padanya..
seperti manusia..bila byk melakukan maksiat..tercalitlah dosa di buku kirinya...


Matahari...
Bila ia menyuluh sang anak mata..blh buta jadinya..
begitulah jadinya..bila berbuat jahat pada manusia..sakitlah hati jadinya..


Matahari..
Bila ia sudah makin tua..matilah ia..
seperti umur manusia..bila tiba waktunya..pergilahlah dia..


Yang baik kita amal-amalkan..
Yang buruk kita jauh-jauhkan..
Selamat beramal

p/s:
Kafir Yahudi: org yg asyik dgn hal dunia..
rasa2 diri antum dah jadi kafir yahudi ka?? sama-sama muhasabah diri kita..

3 comments:

Anonymous said...

salam akhi.......jazakallah khairan kathiran

Anonymous said...

say sayonara jahiliyyah.......

Lensa Daie said...

Anon 1: W'salam wbt...afwan ya akhi/ukhti...

Anon 2: Dont u juz say sayonara..but u have to prove it...selamat beramal =)

Post a Comment