Perlumbaan Ke-3




Assalamualaikum wbt...
dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Sahabat..
dengan izinNya..
segala "cahaya" yang tercetus dimata hati..
dicatat dalam memori maya...
agar ada mata hati yg turut serta...
dalam melayari blog lensa..
utk manfaat kita bersama..

Sahabat yang ana sayangi..

Kehidupan itu sendiri merupakan satu lakonan...
yg sentiasa berubah mengikut masa, tempat dan kesesuaian..
sebagai seorang pelakon "spontan"
lakonkan ia dengan sebaik mungkin..
agar terus menarik perhatian penonton..
lebih-lebih lagi penonton yg SETIA menonton lakon layar "LIVE" ini...

A004
Dia lah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Ia bersemayam di atas Arasy; Ia mengetahui apa yang masuk ke bumi serta apa yang keluar daripadanya; dan apa yang diturunkan dari langit serta apa yang naik padanya. Dan Ia tetap bersama-sama kamu di mana sahaja kamu berada, dan Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan. [57:4]

Sahabat...
Manusia itu mmg fitrahnya berbeza..
berbeza pendapat, falsafah hidup, ilmu etc...
even dalam belajar pun begitu juga...
ada kawan yg cepat "tangkap"...
dan begitu juga sebaliknya..

seperti cerita Sang Arnab dan Sang kura-kura {xtahu betul ke x} dalam novel form 4 dulu...
kita "dilakonkan" dgn kisah Sang Arnab yg berlari pantas..
dan Sang Kura-kura yg berjalan lambat..

matlamat kedua-duanya sama...
utk sampai ke garisan penamat..

akibat wujud sifat sombong, riak, dan taksub dengan kehebatan diri...
Kura-kura menang dalam perlumbaan itu..manakala..
Sang Arnab kalah dalam perlumbaan...

Sebetulnya..
Hidup ini bukanlah satu perlumbaan...
kalau benar ia satu perlumbaan...
Kita secara nyata adalah juara...
tetapi bezanya ialah..
LAMBAT atau cepat!

mari berfikir..
adakah kerana kita lemah..
kita kalah?

Kesimpulannya..
dalam hidup ini..
kita perlulah terus berusaha..
Usaha, Usaha , dan Usaha..............

TETAPI!

jangan buat-buat lupa padaNya..kerana tanpa Dia..Siapalah kita..

Ingatlah bahawa...
"kalau kita tak kedekut masa dengan Allah..Allah pun tak kedekut masa dengan kita.."

Akhir kata dari lensa Daie..
Dalam hidup ini..
Tak pernah ada prinsip:

"Kalah kerana Lemah, Menang kerana kuat"


Yang baik itu kita amal-amalkan..
Yang buruk itu kita jauh-jauhkan..
Selamat beramal ^.^

p/s:
Pic ditangkap tatkala "mendaki" BUKIT BESAR...sgt memenatkan..
Perlumbaan ke-3 dimenangi oleh ana..kerana ana yg buat cerita ni =)

5 comments:

Iman lurv Islam said...

mungkin jika kita ambil dari sudut yg positif, hidup ini ibarat perlumbaan...kita sama2 berlumba mengejar redha ilahi...diibaratkan kita lari berbaton dlm trek olahraga utk ke garisan penamat...bila kita lihat sahabat kita berusaha ke arah kebaikan, terdetik di hati kita utk ke arah yg sama...btw, da 1 minggu x nampak ko kat s***u di kala fajar...harap, ko masih di trek perlumbaan

Lensa Daie said...

jazakallah khairan sahabat...
atas perkongsian pendapat yg bermakna..
alhamdulillah..moga our medical team semuanya ttp istiqamah dalam terus menerus menjadi Dr muslim yg berjaya...
SubhanaAllah...mmg diri ini masih lagi lemah dalam perkara "itu"..
masih belajar..dan terus belajar..step by step..

walaupn ana tak kelihatan disana..x bererti..ana lupa janji-janji, nasihat-nasihat yg ana taburkan..
Alhamdulillah..ana x tngglkn solat berjemaah itu..
cuma ada sebab-sebab yg perlu disiasat dulu sebelum kita perkatakan sesuatu..
btwy..thanx 4 de reminder.. ^.^

aishah said...

alhamdulillah....sayu rasanya baca en3 ni + dengan lagu blog ni...tahniah...berjaya menimbulkan rasa syukur kepada Allah Ya rahim...mudah2an dalam masa perlumbaan tu, jgn lupe bagi dorongan kawan2 yang lain...

Iman lurv Islam said...

rasanya, kita perlu berkata-kata utk menyiasat..so, ak berkata-kata di sini atas dasar agar aku xbersangka buruk..

Lensa Daie said...

Aisyah...
alhamdulillah...Moga kita usaha sama-sama...
insyaAllah...ana akan lakukakn yg terbaek "sekali" utk semuanya..
Article ni sebenarnya intro bagi "Today article" barakah ilmu edisi ke-3...
nantikan kemunculannya..insyaAllah.. =)
pastikan enti dan sahabat-sahabat yg lain baca article yg ditulis utk edisi ke-3 tu ^.^
dan sepeastinya amal apa yg patut =)
Wallahualam..

Post a Comment