Courage to Change




Lihatlah dihujung sana...
ada sebuah layang-layang..
ia terkapai-kapai seorang diri..
di langit luas nan mencabar..

Lihat! layang-layang itu...
ia bergerak perlahan..
sedikit demi sedikit...
ia maju ke atas...

bila ia mula maju ke atas..
sukar utk ia turun semula...
takut bila dipaksa turun..
patah sayap sang layang-layang..

Lihatlah sang layang-layang itu..
ia telah berlayar jauh..
jauh dari pandangan manusia...
yg melihat di"bibir" pantai..

Assalamualaikum wbt...
Apa khabar sahabat-sahabatku?
Ana harap kalian sihat-sihat selalu..insyaAllah...

ana kurang sihat..
tak sihat dari segala aspek..
dan sehingga kini..
masih mencari "doktor" yg sesuai..
dan "ubat" yg kuat..
agar penyakit lama ini...
dapat terubat dengan berkesan..

Atas request drpd seorang sahabat maya bernama 50cent..
yg minta ana utk menulis entry pasal "courage to change"..
harap entry kali ni dapat menjawab segala permintaan enta/enti..
insyaAllah...

Sahabat...
Pernah tak main layang-layang...
ala..mestilah pernah kan...

waktu main..mesti rasa letih kan...
yelah..kena berlari-lari utk naikkan si layang-layang..
kalau ada angin..bergerak sikit..
kalau angin tu kuat...bergerak lebih cepat dan lebih tinggi...
at the end...layang-layang antum akan naik tnggi ke puncak langit...

semuanya bergantung pada usaha antum..
kalau kuat usaha...cepat la naik..
kalau malas atau tak semangat..lambat la naik...

Ha...sape dapat "berfikir"..
kaitan antara layang-layang dengan "courage to change" ni??
sape dpt fikir dgn betul..ana bgi hadiah... ^.^

Baiklah..xde sape nak jawab..
jadi biar ana yg jawab... =)

Sahabat...
saban hari..terdetik dihati manusia utk berubah..
yang baik akan cuba utk jadi lebih baik..
yang jahat akan cuba utk jadi lebih jahat.. (betul ker ?)

Okay...
memanglah nak berubah itu satu perkara yg sgt susah...
sbb bila kita sudah "lali" dengan sifat "kotor" yg lama...
kita akan rasa "terbeban" utk tinggalkan ia...

Disebabkan itu..
ana cuba berikan analogi layang-layang...
supaya kita dapat sama-sama berfikir..
dan seterusnya lebih berani utk berubah...

Dalam permainan layang-layang..
memang kita akan berlari-lari..
kita akan berusaha dgn gigih..
utk menaikkan layang-layang kita supaya terbang tinggi...
akhirnya layang-layang itu akan terbang tinggi..
hingga kadang2 hilang dari pandangan manusia..

Lumrah bermain layang-layang..
kalau dah terbang tinggi..
kita akan cuba main "tarik tali" dengan layang-layang tu...
awas..jangan "asyik" sangat..
takut nanti talinya terputus atau rangkanya patah dua..

Sahabatku..
cuba masukkan analogi ni dalam hidup kita..
kita as layang-layang sedang berusaha utk berubah..
meninggalkan yang buruk...
dan terus up dengan amalan mahmudah...
sampaikan satu tahap nanti..
iman kita setaraf dengan iman org yang beriman..
InsyaAllah

Tetapi..
dalam mengatur langkah ni..
janganlah sesekali kita cuba..atau gatal-gatal tangan..
nak "lakonkan" semula amalan "kotor" tu..
sebab once kita buat..
macam bagi syaitan makan besar la...

Yelah..
kita penat-penat nak berubah..
at the end..kita bagi syaitan peluang amek bonus super combo lagi..
tak ke rugi...ish3 =(

Sahabatku...
beranikan diri antum...
jgn mengalah...
jgn takut...
jangan gelisah...
jadikan kisah layang-layang ini sumber inspirasi...

Kesimpulannya...
teruskan mencari 'doktor' dan "ubat" yang betul...
agar diri ini terpelihara dari benda-benda "kotor"...
sehingga bertemu lagi....
wallahulam..
assalamualaikum wbt..

Yang baik itu kita amal-amalkan...
Yang buruk itu kita jauh-jauhkan..
Selamat beramal ^.^

p/s:
Tawaran utk menjadi "doktor" dan "Ubat" kepada lensadaie sentiasa terbuka pada yang sudi..moga ilmu yang ada dikongsi bersama... =)

9 comments:

Anonymous said...

nice entry..^_^
al-Baqarah,ayat 137

perhiasan said...

bermakna,saudara lensa, pada saya betul layang2 tu ibarat manusia, dan yang mengawal pergerakannya adalah iman dalam hati.kadangkadang bila manusia jauh dengan iman,mereka akan alpa,bila semakin seronok, tali pun putus, layanglayang jatuh,collapse.waktu tu baru lah layanglayang berasa kesal.tapi bagi layanglayang yang kuat talinya,dan diberikan keizinan Allah s.w.t, layanglayang tersebut, kembali pada tuannya.setiap manusia melakukan kesalahan, pentingnya di sini, apa pengajaran yang kita dapat dari kesalahan lepas.syukurlah diberi peluang untuk berubah.ALHAMDULILLAH

Lensa Daie said...

Anonymous..
syukran atas perkongsian..ana catat ia..jzkk...

Perhiasan:
SubhanAllah...syukran atas perkongsian pendapat...sememangnya manusia punya pendapat tersendiri...dan ana hormat dgn pendapat enta/enti...mmg benar...tanpa iman..rosaklah manusia itu...doakan ana tergolongan dalam kalangan owg yg bersyukur dan terus dapat merasai "keimanan" itu...diri agak lalai..mohon doa buat semua..amin..insyaAllah...jzkk...

p/s: sebarang perkongsian pendapat.idea atau cadangan blhlah diutarakan di lensadaie...ana sedia menerima pendapat,kutukan,kritikan dan nasihat dari mana-mana "doktor"2 hebat seperti antum..jzkk..

perhiasan said...

InshaAllah.kata ustaz saya, sesiapa yang tahu ilmu agama walau sedikit pun, wajib utk kita menyampaikan ilmu tersebut.samalah macam ilmu medic, banyak kita beri, makin banyak yang kita dapat.saya doakan Sudara cepat sihat dan mendapat kemanisan iman..amin.assalamualaikum. :)

50cent said...

assalamualaikum :)
rase mcm lame tak tinggal jejak. i did drop by, bace ur few post. and as usual, semuanye buatkan saya terfikir dan merenung salah silap sendiri. i aint a good human being. masih lg mencari kekuatan. utk terus mencuba jd yang lebih baik. thanks for the post, sahabat :)

Lensa Daie said...

Perhiasan:
jzkk ya sahabat ^.^

50cent:
waalaikumussalam wbt..
ya..perasaan disitu..agak lama menghilang..(really ?)..wallahualam...
moga enta/enti terus thabat...dan terus berusaha menjadi baik dari hari ini...

"Kejayaan hari kemudian bermula dengan langkah pertama disaat ini"...

Moga terus berfikir..berfikir dan berfikir..
harap post kali ini menjawab segala persoalan hidup... ^.^

50cent said...

saya tak menghilang mana. ada, cuma tak tinggal jejak. dan saya akan terus menanti post baru :)
somehow, i feel blessed to met you. even i didnt know you personally.

50cent said...

can u help me ? write something bout melepaskan dengan ikhlas. the good one. really good one :(
i am having probs. in letting go, the one i shud let off. sori for burdening u. just ignore it if u dont have such free time. tq.

Lensa Daie said...

50cent:
Alahmdulillah..ana merancang..enta.enti pun merancang..dan Allah juga merancang..tetapi apa yg dirancang oleh Allah adalh yg terbaik..
Alhamdulillah..moga enta/enti dpt apply dalam diri enta/enti..ana hanya menulis apa yg ana rasa,hadapi,lalui..

Hmm...
kalau enta/enti rasa nak cerita pada ana lah...do send me an email..to csi_mejar@yahoo.com..sbb ana xberapa faham dgn masalah enta/enti...insyaAllah..kalau ana dapat faham situasi..ana akan cuba sampaikan dalam lensa yg seterusnya..insyaAllah..

Post a Comment