Ikhlas ke?




Amaran tegas:
*mode kali ni sgt santai..

Waktu urusan:
*lepas selesai urusan bersama Allah !

Status Pembaca:
*sudah rasa duduk dalam Bulatan Gembira..



Assalamualaikum wbt..

Apa khabar Datuk/Nenek/Doktor/Ir/Professor/Tuan/Puan/Encik/Cik/antum/antunna ?
Fuh...ramainya list nama..
bajet famous je encik lensadaie ni... Grrrr!

Sahabat...
macam mana "kehidupan" malam?
ke masih syahid diatas "tikar gebu" ?

"Chill" la....
kita kan masih muda...
muda lagi...
tak mungkin mati diusia muda...
haha..

Ape?
Tak percaya ?
kenapa korang tak nak percaya pulak ???

A034

Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan); maka apabila datangnya tempohnya, tidak dapat mereka kemudiankan walaupun sesaatpun, dan tidak dapat mereka dahulukan.. {7:34}

aduh....
Korang ni...
"spoil" betul lah !
baru nak rasa jadi Syabab(pemuda)!

Yelah...
ana give up....
ana tak boleh lawan bila orang guna dalil Al-Quran..
korang kan hebat-hebat belake !

SobSobSob~~~

Fuh...
lepas dah slot mukadimah....
hehe...

amaran: *mode masih dalam situasi ceria!

Sahabat...
Bila dikenang kembali...
tugas dakwah itu bukan senang...

Siapa cakap senang ?
Susah tau..
Serius Susah..

sampaikan satu tahap...
Si fulan, fulin dan fulon..
sanggup lari dari berdakwah..

Erk !
teruk sangat ke nak dakwah ni ?!

wah..macam tu...
kira ana ni SE-MARTLAH..
sebab masih kekal dalam "Telur"


Scene 1:
kamu satu:
Awak...jom solat berjemaah..boleh dapat 27 kali ganda..hehe ^.^

scene 2:
Kamu dua:
Awak...jom kita baca Quran..kita semak tajwid sama-sama deh ^.^

scene 3:
Kamu tiga:
Awak..jangan lupa baca doa makan...nanti syaitan masuk perut.. ^.^


Sahabat...
itulah dakwah... ^.^
sekecil-kecil dakwah..
adalah mengajak manusia melakukan kebaikkan..

Wow!!
Subhanallah!!
kira korang, korang dan korang..
memang..
SE-MARTLAH...

wah!! boleh buat page SE-MARTLAH la macam ni ^.^

Tiba-tiba...
tengah sedap layan korang..
tup-tup msg FB masuk!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*one message receive

Assalamualaikum wbt...Adam..
ni abg Fahmi ni...
lama tak dengar khabar adik abg ni kan...

Adam..
Abg bangga punya adik seperti Adam... ^^
sayu hati abg bila baca blog Adam..
nama pun sedap..lensadaie gitu ^^

Adam..
mungkin saat abang hantar msg ni...
adam tengah leka berblogging...
leka berdakwah menggunakan alam maya..
Alhamdulillah

tapi...
ada sedikit peringatan yang abg nak beri...
takut adik abang ni terlupa..

Sebelum tu..
abang ada satu persoalan nak tanya adik..


Kenapa adik menulis?

Adik tahukan..
dalam dunia ni...
ramai yang menulis..
tak kisah la dimana pun..
akhbar, majalah, risalah, buku, novel dan Blog ke..

Malah...abang mengaku..
ramai penulis yang hebat-hebat diluar sana..
berjaya dalam misi dakwah mereka...
adik pun insyaAllah tak terkecuali.. ^^

tapikan adik...
Penulis ni pun ada ciri-ciri tau...

Pertamanya..
Dia menulis dari otak..

memang abg cakap...cara mereka menulis..
memang menarik..ilmiah gitu..ayat penuh fakta dan auta..
tapi sayang...penulis macam ni...
banyak ilmu..tapi amal kurang...


Keduanya..
Dia menulis untuk wallet..

Penulis ni...dia punya penulisan..
MasyaAllah...boleh menangis orang baca..
promote sini..promote sana...

Reason ?
Nak penuhkan wallet...Fuh...masyuk gitu adik..


Ketiganya..
Dia menulis ikut hawa nafsu...

Penulis macam ni...
adik boleh lihat sendiri..
dia promote blog sini sana..
siap ada adengan "U Follow i, i pun Follow U"...
romantik gitu....

tapi untuk apa ?
untuk memuaskan hawa nafsu...
nak tunjuk dia bajet baik..
bajet bagus..
bajet beriman..

walhal...amal satu habuk pun tak da...
masyaAllah...
nauzubillah minzalik...


Yang terakhirnya...
Penulis yang menulis dari HATI...

serius adik...
ini paling SE-MARTLAH...
penulis macam nilah yang kita cari adik..
penulis yang amal dengan apa yang dia buat..


Adik...
Abg tak halang adik nak berdakwah dalam pena ni..
lebih-lebih lagi nak join "Skim Simpanan Syurga"..

tapi kita kena ingat...
untuk apa kita menulis..
untuk apa?

Abg tak harap..
adik jawab soalan abg ni..
Abg nak adik jawab dengan Allah...

Moga Adik hadam maksud abg ni ye.
jangan sedih-sedih..
teruskan berdakwah...

pesanan terakhir abang...

Kata biar terasa.. nak rasa macam mana.. rasa dengan amal..

Moga Allah permudahkan urusan adik...^^
assamualaikum wbt..

Salam sayang dari abg terchenta..
Fahmi, London, 0032am ^^

Msg tamat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Pergh!
terbakor den...

Abang Fahmi...
Abg mmg SE-MARTLAH dari adik..
terima kasih atas peringatan abg...hehe

mesti antum/nna rasa pelik kan...
kenapa ana letak title..
Datuk/Nenek/Doktor/Ir/Professor/Tuan/Puan/Encik/Cik/antum/antunna
...
waktu first-first tadi..

Yelah..
ana nak ingatkan encik-cik diluar sana...
sekali lagi...

nota lensadaie...
adalah nota kehidupan seorang bakal daie..
lebih ditujukan pada ana...

Ana tulis atas dasar "T n D"

Ikhlaskah ana menulis?
wallahualam...
Alah saja yang tahu..


Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata:

Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat,
dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan.

Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya,

maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya.
Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya,
atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya,
maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu.


A002
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!
{61:2}


Dakwah nntum/nna pula bagaimana? Ikhlas ke ??
Renung-renungkan..



Yang Baik kita amal-amalkan..
Yang Buruk kita jauh-jauhkan..
sama-sama KITA amal..insyaAllah...

*D n T :Dakwah dan Tarbiah


p/s:
Niat ITU penting...ingat tu ADAM!

2 comments:

Anonymous said...

ana suka post2 enta yg dahulu.

Lensa Daie said...

Anon:
Assalamualaikum wbt..
Suka lalu amal lagi molek...
Mari bentuk individu muslim..
wallahualam..

Post a Comment