Aleesya..Siapa BF kamu?



A016
Apakah kamu mengira bahawa kamu akan dibiarkan (begitu saja) padahal Allah belum mengetahui orang-orang yang berjihad di antara kamu dan tidak mengambil teman yang setia selain Allah, RasulNya dan orang-orang yang beriman. Dan Allah Maha teliti terhadap apa yang kamu kerjakan.
{9: 16}

Assalamualaikum wbt..
Moga antum/nna masih setia bersama..
untuk sama-sama kita berkongsi rahsia kehidupan..

Alhamdulillah..
"kenikmatan" bertemu bakal-bakal daie..
telah membawa kepada perubahan..
dalam cara pemikiran,tingkah laku dan cara penulisan..

Alhamdulillah..
kali ini..Allah masih beri peluang..
untuk sama-sama ana menuntut secebis ilmu dari mereka..

Jadi..
untuk post kali ini..
ana hanya menulis kembali (baca re-write)..
apa yang ana dapat dari mereka..



Al-kisahnya..

*kenalah bongkar rahsia kisah-kisah lama..

Dulukan..
waktu zaman "innocent" kita..
mesti dan pasti kita tengok benda alah ni..

Tengok apa?

kita tengok:
1.Power Rangers
2.Popeye
3.Tom n Jerry
4.Ultraman
5DragonBallzz
6.Doraemon

seriously..
sampai sekarang..
ana still tgk.. ^.^

tapi sebagai salah satu cara release "kepenatan" belajar..
(walhal kena beralah dgn adik-adik)

Ha...
ada lagi..
ingat tak lagi..
dulu kan..
kita diberi belanja seringgit dua..
untuk bekalan di sekolah..

Duit tu pergi mana?
of coz la "melabur" saham di cafe..
tak pun kumpul duit tu..
beli "deng-dang"..dok pun "tora"...

eh..sama la..
Tak perlu rasa pelik..
kita sama jer dulu.. ^.^

Sahabat..
waktu zaman "innocent" ni lah..
sedikit demi sedikit..
kita mula mengenali personaliti diri..

Kemudian..
mula pula berjinak-jinak dalam seni penulisan 'biodata'..
yang kemudian akan dikongsikan bersama kawan-kawan..

My Biodata

Name:
Age:
Address:
D.O.B:
P.O.B:
Fav Food:
Fav Drinks:
Bestfriend : Ali b. Abu


serius tak tipu..
sebab dulu kat sekolah selalu ada hulur "Buku"..
suruh tulis biodata..

dan jangan tersenyum..
sebab antum/nna pun pernah buat!

Tapi persoalannya sekarang ni..


A016

..."tidak mengambil teman yang setia selain Allah,
Rasulullah dan orang-orang yang beriman"....


Memang betul dah..
jawapan bestfriend, closefriend, sweet friend kita..
Si Ali, Ahmad, Umar dan lain-lain..

Atau mungkin..
ada yang meletakkan ibu, ayah atau uncle dia..
sebagai BF(Best Friend) dia..

Salah??
Jawapannya memang TAK salah..

Memang dah betul..
sebab mereka tergolong dari orang yang beriman kan..
seperti mafhum ayat di atas..

Jadi apa yang salahnya?

Sahabat..
Tidak ada yang salah..

Cumanya..
perlu DITAMBAH mengikut SUSUNAN..

Sebelum Kita menyebutka..
nama-nama teman rapat kita..
kita perlu menambah Allah dan Rasulullah DAHULU..

Kita ambil contoh..
Bayangkan dalam 1 barisan..
orang paling depan adalah A..
kemudian B dan yang terakhir adalah Z..

Let say..
Z potong barisan..
melangkau lebih kurang 35 orang..
memang tidak patut kan??

tak puas hati lagi?
Okay..
Antum/nna pergi nak dapatkan makanan free..
tiba-tiba ada "mamat" ni baru dtg..
terus potong..

Fuh..
serius...
antum memang Se-martlah..
kalau tak terdetik rasa ke"tidak" puas ati.. ^.^


Fulan berkata :
BF kamu siapa?


Fulanah mnjawab :
Allah swt. Rasulullah saw dan org2 yg beriman..

Subhanallah..
itu barulah jawapan yang Se-Mart + kelas SATU !

Sahabat...
Salah ke?? xsalah..

Segan?? biasakan..

Takut dikata orang "perasan" beriman??
Biarkan saja..yang penting kita dengan Tuhan
^.^


Sahabat..
ini hanyalah sekadar perkongsian..
kalau salah...SILA betulkan..

Antum semua bagaimana?
dah belajar something hari ni ?
Moga esok lebih bermanfaat.
wassalam..

Yang Baik itu kita amal-amalkan..
Yang Buruk itu kita jauh-jauhkan..
Sama-sama kita amalkan ^.^

p/s:
terima kasih pada "hamba Allah" atas perkongsian bermakna ini..
Doakan ana dan sahabat-sahabat seperjuangan...

3 comments:

RARA aihara said...

mmg semart :)

syairasyakira said...

assalamualaikum:)

insyaAllah.syukran!

aisyah said...

se-mart sgt :)
InsyaALLAh,dipraktikan.
Syukran.

Post a Comment