10 sebab kenapa Ikhwah kami Gila!



Assalamualaikum wbt..

Apa khabar sahabat-sahabat ?
InsyaAllah..ana doakan yang terbaik buat antum/nna..

Orite!
kali ni ana nak berbicara cara ringkas...
yakni cara yang paling cool untuk describe betapa Ikhwah Gab-Go Gila!
Pergh! Sumpah Gila!

Dialog ini hanya rekaan..tak relate dengan mana-mana ikhwah deh!

xxx: akhi,asyik-asyik kita ni buat usrah,daurah,mabit jer...Bosan la akhi !
YYY::Erm..bosan ya..habis tu enta nak buat apa?
xxx: kita buat Jaureh!

JAUREH ???

What!
Hello Lensa Daie..
Mana ada Jaureh dalam wasilah tarbiyah kita..
enta memandai je...

Pergh!
sesuka hati ana la!
Jaureh Kita GILA!

Ana confirm ikhwah Gab-Go Gila!

Akhi tak percaya?
Fine!
ana ada 10 bukti kukuh...
betapa ikhwah Gab-Go Gila!


Bukti 1: Isu Ayam BBQ

LD: Eh,antum dah siap ke perap ayam tu?
Jib: Yelah..dah letak dalam baldi lagi..
LD: What! Oit..ayam tu tak basuh lagi la..
Jib: Eh,tadi akhi Ayub cakap dah basuh! Ayub!
Ayub: Eh..mana ada..huhu
Syamim: Ermmm...halal jelah...jadi perisa!

Pergh...
Gila betul ikhwah medik ni..ade ke terlupa basuh ayam untuk BBQ..sedangkan sek-sek medik "patut" concern pasal kebersihan..kalau dekan tahu,confirm dekan batalkan program ni..Orite,ikhwah ini sumpah gila!

Buat ikhwah sekalian,kalau lepas ni antum sakit perut..jangan salahkan kami..
Chills! Hihi ^^


Bukti 2: Isu Driving

Orite..maybe planning program tak betul (last minute punya program)....
sebab ape? antum pun tahu..hujan lebat giler tyme jaureh...

Tapi yang ana salute adalah kepada drebar-drebar F1..
boleh lagi driver "pecut" 100m/min dalam hujan lebat!
sampai ana tak terkejar..huhu

MasyaAllah..
ini kalau mak cik itah tahu..
habis ikhwah-ikhwah kena "band" dari memandu..hihi

Memang..
memang ikhwah gila!


Bukti 3: Isu Lagu

Dah nama pun naik kereta..mesti la nak layan lagu sikit..alah,layan Ikim la!

Hello...Salah ke kalau ikhwah layan ikim?
Salah ke?
of cos tak ! sebab dah biasa sangat..

Lensa Daie..habis tu ape yang gilanye??

Ana cakap Ikhwah gila sebab layan ikim sampai mimpi tertidur lena..
tinggalkan ana drive sorang-sorang..
sedeynya..sobsob T.T


Bukti 4: Isu skodeng(tadabbur) Alam

Akhi Ikhsan: Baiklah..ana akan bacakan beberapa potongan ayat al-quran..

Akhi..come on la..
kita datang nak mandi..
tak kan nak dengar khutbah jumaat kat hutan ni..
Bosan la macam ni!

Haha..
Ikhwah memang gila..
sebabnya ikhwah boleh "bertadabur alam" ditengah hutan belantara..
tapi dont worry,segila-gila ikhwah..tidak ler ikhwah "usha" anak dara orang.. ^^


Bukti 5: Isu Taa'ruf

Part ni lagi gila!
Sumpah Gila..
ade ke taa'ruf dalam air yang mencecah tahap beku tu..
sampai ana menggigil berkubang dalam tu..

udah ler menggigil..
pastu suruh buat aksi "terlarang" pulak..

*naseb baik perut memanggil ke tempat BBQ..fuhhh...selamat tak kena.. ^^



Bukti 6: Isu BBQ

Udah la ikhwah medik "lupa" basuh ayam..
hujan pulak tu...nak bakar ape tengah-tengah hujan lebat macam ni...

Ikhwah gila..
boleh ja berBBQ dalam hujan...
nak selamat punya pasal...habis tikar jadi bumbung..

Pergh! memang gila la ikhwah ni..


Bukti 7: Isu mee hujan+air seksa!

Akhi..hujan ni..nak makan macam mane?
Alah..hujan jer..
Nah! ambil talam ni..pergi makan ramai-ramai..

Se-Martlah...
tak pernah lagi orang GILA makan dalam hujan...
hinggahkan mee goreng tak rupa mee goreng..
dah macam rupa mee HUJAN..

okay..lepas ni kita promosikan mee hujan..
nak tambah GILA lagi..
kita minum air seksa(sejuk),dalam hujan..

Pergh!
Air sejuk+ Air Hujan= air seksa badan!
memang gila la!


Bukti 8: Isu Solat

Akhi serry: Kita solat kat sini lah...
Akhi we: okay ja..tapi qiblat arah mana..
Akhi serry: la,kan kita dah belajar dulu..tengok lumut kat pokok-pokok tu..
Akhi we: ana tak confident sgt..
Akhi we: maknanya qiblat arah sini la kan..orite,jom ikhwah kita solat dulu!

Allahuakbar Allahuakbar!
(laungan azan didalam hutan kedengaran....)

Dalam hati ni cakap..
tak pernah lagi aku ni solat atas batu..
pergh..ni sumpah gila!
orang tengah sedap-sedap mandi..kita boleh pulak solat jemaah kat atas batu sungai..
Ikhwah memang gila!


Bukti 9: Isu Panas bro!

Akhi we: Ikwah,ana nak kabor ni..sekarang ni kita akan ke satu lagi tempat..
Ikhwah: ke mana?
Akhi we: LA Hot Spring
Ikhwah: LAaaaaaaaaa....Hot Spring....

Ikhwah memang se-martlah..
udah la mandi air sejuk..
pastu mandi air panas pulak..

tak pernah lagi dibuat orang..
ermm..memang sah...
Ikhwah gila..


Bukti 10: Isu Kita

Ikwah memang Gila.
sebabnya ikhwah sanggup korbankan masa cuti,wang ringgit, dan tenaga..

untuk merealisasikan tujuan utama program..
kukuhkan Ukhuwah antara kita dengan tali Allah!

Ana salutelah pada antum semua.. ^^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kesimpulannya..
antum rasa antum gila tak?

kalau tak..
maknanya kita dah gagal dalam menjayakan hadaf program jaureh ni..
hehe..
Akhir kata..jutaan terima kasih kepada:

Pengarah Projek: Akhi we
Abang-abang Geng Abu Bakar(GAB)
Ikhwah-Ikhwah Geng Omar (Go)

Peserta:
GAB
Unisza GB
Unisza Kota
UMT
IPG (Besut)
Akhi Azam (indonesia)
Lain-lain

Driver:
Pilot 1:Akhi We
Pilot 2: Akhi Fahmi
Pilot 3: Akhi Nubhan
Pilot 4: Akhi Ihsan
Pilot 5: Akhi Idris
Pilot 6: Akhi Wan Serry
Pilot 7: Lensa Daie



Ingin saja aku lebarkan penaku ke serata dunia..
untuk dikhabarkan betapa indahnya ukhuwah kita..

ukhuwah yang kita bina bukan perkara biasa..
ukhuwah yang kita bina atas tali-tali Allah..

Biarlah diri kita difitnah setara gila sekalipun..
asalkan tujuan dan matlamat kita bukan gila-gila..
Uhibbukafillah ^^
~Lensa Daie~


*Jaureh= Jaulah + Rehlah ^^

3 comments:

~al-Barq~ said...

x sangka antum x basuh ayam tu.... ini bukan gila tp dah tahap psiko haha

Anonymous said...

patut la sedap semacam jer..ayam x dibasuh ghupanya..haaha

-pilot5

Anonymous said...

subahanallah...ana tersenyum sendiri..indahnya ukhuwah yang dibina atas namaNya..subahanallah!

Post a Comment